Förvara fröer

Hur man förvara frön bäst är finns det lite skilda åsikter om. Det finns självklart inga regler eller bestämmelser här att följa, så testa dig fram eller gör det som känns bäst för dig. Här kommer lite tips!

För det första behöver vi ha klart för oss att alla frön är olika och även fröer av samma sort kan bete sig olika och ha olika kvaliteter. Därför är det alltid bra att göra stickprov. Har du ett gäng fröer som du är osäker på har tillräckligt med liv kvar i sig så prova att så ett par frön innan du använder resten till din huvudsakliga sådd. Då kan du få en uppskattning över dess kvalitet.

I stora drag är det detta som gäller: ett frö behöver helst förvaras på ett ställe där det är svalt och mörkt. Många gånger behöver det inte vara mycket svårare än så. Frön är helt enkelt duktiga på att ta hand om sig själva. Men om du lägger de i solen så kommer de att torka ut, det säger sig självt.

En del väljer att ha sina frön i kaffefilter. Kaffefilter är på sätt och vis perfekta behållare till frön eftersom de inte är helt täta men ändå har en inneslutande effekt. Att ha sina fröer i kaffefilter är en mycket bra idé som brukar fungera väldigt väl.

Andra väljer att ha förvara sina fröer i små glasburkar och sedan ställa dem i kylen. Detta är ett lite mer radikalt sätt att handskas med fröer. Det finns egentligen ingenting som talar för att kylan i en kyl är bäst för fröer, men många vittnar om att resultatet är mycket bra. Testa dig fram. Vem vet, det kanske fungerar utmärkt för dig också. Var dock noga med att inte öppna glasburken direkt efter att du tagit ut den ur kylen. Låt fröerna och glasburken värmas upp lite av rumstemperaturen. Risken finns att de annars blidas kondens som fröerna inte alls uppskattar.

Man kan säga att fröets livslängd bestäms av tre olika faktorer, varav en av dem är förvaringen. De två andra är hur moget fröet var när det skördades och hur väl det har torkats. Ta detta i beräkning också när du avgör hur pass bra ett förvaringsställe eller ett förvaringssätt för fröer är.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>